✍🏾 Καλώς ήρθατε Copywriters!
YouBeWriter
Στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα εκφραζόμαστε ελεύθερα και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον!
Γράφουμε με την ψυχή μας, εκφραζόμαστε και μαθαίνουμε όλοι μαζί! Τι και αν ακολουθούμε συγκεκριμένη δομή (γιατί σε όλα τα είδη γραφής υπάρχει μια λογική στο κείμενο ανάλογα με τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε και με το target group – την ομάδα στόχο ή το αναγνωστικό μας κοινό), δεν παύουμε να είμαστε δημιουργικοί και να βάζουμε την προσωπική μας σφραγίδα σε κάθε κείμενο! 😉
Περιεχόμενα
- Κείμενα για τις Οργανώσεις
- Κείμενα για E-shop
- Κεφάλαιο SEO
- Πλατφόρμα Trello
- Checklist Κειμένων
- Tips & Video Courses
Ξεκινάμε; 😎
👩💻 Σε ποιους απευθύνονται τα κείμενα μας;
Φυσικά σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται! Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου από τα στατιστικά της πλατφόρμας, έχουμε εντοπίσει τρεις βασικές περσόνες.
Τα στοιχεία που έχουμε σκιαγραφίσει για αυτές μπορούν να σας φανούν χρήσιμα κατά την δημιουργία των εικαστικών σας.
Οι τρεις περσόνες μας είναι:
🎈 FOMO: Tα κείμενα μας θέλουν να ενημερώσουν, να περιγράψουν και να δημιουργήσουν FOMO – Fear of Missing Out.
Στόχος είναι όταν ένας αναγνώστης διαβάσει το κείμενο μας να πει – δε θέλω να το χάσω- θέλω να βοηθήσω, θέλω να ψωνίσω και να προσφέρω, θέλω να είμαι μέρος αυτού.-
Τι είδη γραφής έχουμε στο YouBeHero
Εδώ, λοιπόν, έχουμε τους 4 βασικούς πυλώνες γραφής:
- Οργανώσεις
- Ε-shop
- YouBeBlog – το Blog της πλατφόρμας μας
- UX copy – τα κείμενα στο user interface της πλατφόρμας μας
Ας δούμε, λοιπόν, τα είδη κειμένων:
1. Κείμενα για τις οργανώσεις 💎
Τα κείμενα των Οργανώσεων είναι περιγραφικά και βασικό τους μέλημα είναι να μεταφέρουν στο κοινό το έργο, τους στόχους, την ιστορία, το μήνυμα της κάθε οργάνωσης και να εμπνεύσουν την υποστήριξη του αναγνώστη για την εκπλήρωση του στόχου της οργάνωσης μέσα από το YouBeHero.
Με άλλα λόγια, να παρουσιάζει την οργάνωση με τέτοια δυναμική που όταν ο χρήστης το διαβάσει πρώτη φορά να «φυτευτεί ο σπόρος» και να πει:
«Μπορώ να ψωνίσω ηλεκτρονικά, το κάνω συχνά έτσι κι αλλιώς, θέλω να καταφέρει η Οργάνωση Χ να αγοράσει το tablet για την εκπαίδευση των παιδιών. Άσε που αδυμονώ να δω τον επόμενο στόχο τους.»
Οπότε καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι κάθε κείμενο οργάνωσης είναι εδώ τόσο για ενημερώσει, όσο και για να αποτελέσει έναυσμα προσφοράς μέσα από το YouBeHero. Να γίνει, δηλαδη η αγαπημένη συνήθεια, στήριξης μέσα από τις ηλεκτρονικές αγορές.
1.1 🧐 Και από πού να αρχίσω τώρα;
Φυσικά από την αρχή! Μην ξεχνάς ότι η γραφή κειμένων των Οργανώσεων είναι μια διαδικασία που προσφέρει γνώση και σε εμάς τους ίδιους! Οπότε:
- Επισκεπτόμαστε την επίσημη σελίδα της Οργάνωσης και εκεί έχουμε όλες τις πληροφορίες για το έργο, την ιστορία και τους στόχους τους. 💡
- Επισκεπτόμαστε τα επίσημα Social Media accounts της Οργάνωσης. 💡
- Σε συνεργασία με την Ισιδώρα (due diligence manager) θα μιλήσουμε με την οργάνωση και θα τους γνωρίσουμε πριν την ολοκλήρωση του κειμένου
Ναι, ναι! Ωσάν συνέντευξη ένα πράγμα! 🎤 Και εκεί θα κάνουμε όλες μας τις ερωτήσεις – Μην ανησυχείς, έχει ιδέες και γι’αυτό λίγο πιο κάτω.
💡 Να θυμάσαι: Μπορεί κάποιες οργανώσεις να μην έχουν απαραίτητα επίσημο ιστότοπο και να κρατούν προς το παρόν τις πληροφορίες τους μόνο στα επίσημα κοινωνικά τους δίκτυα. Όπως και να έχει όταν θα σου ανατεθεί το κείμενο στο Trello (θα δεις πιο κάτω τι είναι) θα υπάρχει το link για την οργάνωση,
💡 Τώρα αν στην Google πέσεις πάνω σε δημοσιεύσεις και πετύχεις μια πληροφορία που δεν υπάρχει αλλού, αλλά σου κάνει κάπως εντύπωση και δεν μπορείς να αποφασίσεις να πρέπει ή όχι να την συμπεριλάβεις τότε καλό είναι να δεις πρώτα από όλα: Ποια είναι η Πηγή που το δημοσιεύει; Δημοσιογραφική; Δελτίο τύπου από την Οργάνωση; Ή απλά ένα άγνωστο τυχαίο σχόλιο σε μια σελίδα που μμμμ δε σου πολυ γεμίζει το μάτι 🥽 (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει κάτι κακό ή να υπάρχει κακή πρόθεση), τότε κράτα σημείωση και συμβουλεύσου την Ισιδώρα. Μαζί θα αποφασίσετε αν θα πρέπει να κάνετε την ερώτηση αυτή στην oργάνωση για να μάθετε περισσότερα επί του θέματος και τελικά αν ισχύει. Το διαδίκτυο είναι τεράστιο και αχανές, αλλά εμείς έχουμε την τύχη της πρόσβασης απευθείας στην πηγή – δηλαδή, τους ανθρώπους της Οργάνωσης. 👏
1. 2 🤝 Συνάντηση με την Οργάνωση! Τι να ρωτήσω;
Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι εδώ έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της οργάνωσης και να μάθουμε αυτό το κάτι παραπάνω.
Προετοιμαζόμαστε πάντα από πριν και μαζεύουμε ερωτήσεις (αν προκύπτουν)! Αν δεν προκύπτουν είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι μετά το τέλος της συνομιλίας μας θα πρέπει σίγουρα να έχουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:
- Ποιος είναι ο στόχος/οι στόχοι της οργάνωσης;
- Ποια είναι τα τρέχοντα projects;
- Ποιοι οι ωφελούμενοι;
- Τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής;
- Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε;
1.3 Η Δομή του κειμένου μου
- Μέγεθος κειμένου: Το λιγότερο 700 λέξεις.
- Να έχει SEO keywords
- Όχι copy / paste αυτούσιες προτάσεις από τις πηγές. Όχι αναφορές σε links εκτός της σελίδας μας.
- Πρέπει να έχουμε τίτλους και υπότιτλους σε παραγράφους που θα περιγράφουν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
- Ποια είναι η οργάνωση;
- Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Ποια είναι η ιστορία της;
- Ποιοι είναι οι στόχοι της;
- Ποια είναι τα προγράμματά της;
- Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;
- Αναφορά στο YouBeHero
Ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προστεθεί στα κείμενα των Οργανώσεων είναι να αναφέρεται μέσα στο κείμενο με ομαλό τρόπο 2 φορές το YouBeHero.
Π.χ: «Τώρα και μέσω του YouBeHero ανοίγει ακόμα ένα παράθυρο στήριξης για την Οργάνωση! Μέσα από το YouBeHero αγκαλιάζεις κάθε προσπάθεια της Οργάνωσης, καλύπτοντας και τις δικές σου ανάγκες μέσα από τις ηλεκτρονικές αγορές. Κάνε τις αγορές σου online μέσα από το YouBeHero και στήριξε το…. (όνομα οργάνωσης) χωρίς κανένα επιπλέον κόστος!»
Κάτι τέτοιο μπορεί να μπαίνει στο τέλος – στους τρόπους του πώς μπορείς να βοηθήσεις.
Φυσικά, τα παραπάνω είναι απλά παραδείγματα, οπότε δημιουργήστε ανάλογα με ροή στο κείμενο και πάντα είμαστε εδώ να τα βλέπουμε παρέα και να ανταλλάξουμε απόψεις!
3-4 φωτογραφίες από τις επίσημες σελίδες της οργάνωσης – Οι εικόνες βοηθάνε στο να κάνει scroll ο αναγνώστης κατά μήκος του άρθρου και μπορούν να ορίζουν και την αλλαγή από ενότητα σε ενότητα ή να αφορούν κάποιο θέμα που αναπτύσσεται σε μια ενότητα και να το υποστηρίζουν οπτικά. H διάσταση που χρησιμοποιούμε είναι 850×450. Είναι το πιο ιδανικό για τις περισσότερες συσκευές.
Πριν τις ανεβάσουμε τις περνάμε από εδώ https://tinypng.com/ ώστε να γίνει το μέγεθος το μικρότερο δυνατό. Το κάνουμε για λόγους χώρου στον server και για να ανοίγει γρήγορα η σελίδα.
Οι σημαντικές και seo λέξεις πρέπει να είναι σε bold στο κείμενο.
1.4 💎Αυτή η Οργάνωση αξίζει την προσοχή σου επειδή
Στο τέλος του κειμένου μας σε μια πρόταση μεταφέρουμε την ουσία ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να καταλάβει με μια ματιά. Με αυτό τον τρόπο κλείνει κάθε κείμενο οργάνωσης και συνοδεύεται από την φωτογραφία του κειμενογράφου μας. Π.χ.: «Αυτή η οργάνωση αξίζει την προσοχή σου επειδή: Προσπαθεί να διαμορφώσει μια νέα ζωή και ίσες ευκαιρίες για τους κρατούμενους, γιατί η γνώση και η θέληση για μάθηση δεν σταματά σε τοίχους και κελιά.» ή «Αυτή η οργάνωση αξίζει την προσοχή σου επειδή: Προσφέρει όχι μόνο υλική αλλά και ηθική βοήθεια σε παιδιά και μαμάδες που το χρειάζονται.»
Γενικά, ίσως βοηθάει αν όταν τελειώνει το κείμενο το διαβάζεις δυνατά. Έτσι, μπορεί να αλλάξεις λέξεις, να διορθώσεις και να βάλεις συνώνυμες λέξεις.
👀 Τι ακόμα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κείμενο για οργάνωση όταν δημοσιεύεται από την πλατφόρμα:
1.5 💪 Έτοιμο, και μετά;
Ανεβάζεις το αρχείο (word) στην αντίστοιχη κάρτα στο Trello και αφήνεις Comment. H Ισιδώρα θα επανέλθει με feedback. Όταν καταλήξετε στο τελικό, η Ισιδώρα θα το στείλει στην Οργάνωση για Review & Έγκριση. Να θυμάσαι: Κανένα άγχος αν η Οργάνωση προσθέσει/αφαιρέσει κάτι από το υπέροχα δυναμικό κειμενό σου: συμβαίνει κάποιες φορές η Οργάνωση να έχει updates ή κάτι να έχει αλλάξει και να μην έχει προλάβει να ενημερώσει τη σελίδα της, όμως θέλει το κείμενο στο YouBeHero να είναι super! ✨
2. Κείμενα για τα E-shop 🛒
Αγαπημένα e-shops! Cheerful με αναφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες! SEO και πάλι πολύ σημαντικό!
2.1 🧐 Και από πού να αρχίσω τώρα;
Μα φυσικά από την επίσημη σελίδα του e-shop. Βλέπουμε με προσοχή όλες τις κατηγορίες… Στόχος μας είναι ένα δημιουργικό και περιγραφικό κείμενο που θα δημιουργήσει FOMO στον αναγνώστη! Με άλλα λόγια, να ψωνίσει τελικά! Οπότε στόχος θα πρέπει να δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες που έχει το e-shop και να γράψουμε αντίστοιχα ένα κείμενο που περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και προϊόντα, SEO δομή πάντα.
2.2 Η Δομή του κειμένου μου
- Μέγεθος κειμένου: 700+ λέξεις
- Δεν γράφουμε ποτέ σε 1ο πληθυντικό! Δεν είμαστε εμείς το e-shop! Σε τρίτο πρόσωπο είναι το ιδανικό!
- Ακόμα, στη ροή του κειμένου είναι ωραίο να απευθυνόμαστε στον επισκέπτη, αλλά είτε σε Β’ ενικό, είτε σε Β’ πληθυντικό
- Όχι copy / paste αυτούσιες προτάσεις από τις πηγές
- Ναι σε αναφορές στις κατηγορίες ή προϊόντα!
Τι εννοεί ο Ποιητής;
Π.χ.: στο eshop Κouzinika έχουμε ανάλογες αναφορές: «Να μην πω για σένα που έχεις πάθος με τη ζαχαροπλαστική! Το θα γίνει ο παράδεισός σου! Εδώ θα βρεις ζυγαριές ακριβείας, φλόγιστρα ζαχαροπλαστικής και όσες φόρμες και εργαλεία ζαχαροπλαστικής μπορείς να χωρέσεις στα ντουλάπια σου!
Το kouzinika.com διαθέτει και μεγάλη ποικιλία από παιδικά σερβίτσια για το μωράκι σου, παγούρια και φαγητοδοχεία για να στείλεις το παιδί σου στο σχολείο, αλλά και ισοθερμικές τσάντες με δοχεία φαγητού για να πάρεις μαζί σου στη δουλειά!
- Πρέπει να έχουμε τίτλους και υπότιτλους σε παραγράφους. Είναι σημαντικό να υπάρχουν Επικεφαλίδες μέσα στο κείμενο γιατί βοηθάει τη Google να τις διαβάζει και η λέξη κλειδί ή το «long keyword» που έχουμε επιλέξει να υπάρχει αρκετές φορές μέσα στο κείμενο (κυρίως στην αρχή και στο τέλος).
- Γενικά αν υπάρχουν προσφορές τις βάζουμε ψηλά στο κείμενο. Καλό είναι να αποφεύγουμε συγκεκριμένα ποσοστά (50% κλπ) καθώς αυτά αλλάζουν, εκτός και αν είναι σίγουρα κάποιο σταθερό! Όμως, μπορούμε να φτιάχνουμε προτάσεις για προσφορές περιγραφικά… Ανακάλυψε τις τρέχουσες, μοναδικές προσφορές και λοιπά…
- Επειδή η Google διαβάζει από πάνω προς τα κάτω, είναι καλό οι προσφορές/ εκπτώσεις σαν θέμα να βρίσκονται ψηλά στο κείμενο. Γενικά κράτα το αυτό 😉: αν δηλαδή η SEO ερευνά σου δείξει κάποια long ή short keywords που έχουν μεγάλη δυναμική, προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσεις ψηλά στο κείμενο.
- Παράγραφοι: Μπορείς να ξεκινήσεις με μια γενική παράγραφο γύρω από τα προϊόντα – SEO πάντα.
Π.χ.: «Λατρεύεις τη μόδα; Ψάχνεις ποιοτικά ρούχα αγαπημένων top fashion brands σε χαμηλές τιμές; Το Projectshops.gr έχει όλα όσα θες. Τεράστια ποικιλία, ασυναγώνιστες τιμές, best brands μόνο για εσένα. Είναι ο ιδανικός προορισμός για affordable yet luxury shopping!
Εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει φυσικά καταστήματα και έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του οι οποίοι απολαμβάνουν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μόδας.
Το e-shop, ως φυσικό επακόλουθο, είναι ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα, ξεχωρίζοντας για τις συνεργασίες του με τα πιο περιζήτητα brands και κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία του. Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Guess, Pepe Jeans, Kendall+Kylie είναι μερικά από τα αμέτρητα brands που διαθέτει και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Μπορείς να αγοράσεις οποιαδήποτε brand επιθυμείς από το e-shop τους και παράλληλα να στηρίξεις την κοινωφελή οργάνωση που επιθυμείς μέσα από το YouBeHero.»
- Παράγραφος για Προσφορές/Εκπτώσεις/ Outlet (ψηλά – SEO😉) – Αν υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις, φυσικά, στο κατάστημα.
- Παράγραφος για την ιστορία της εταιρείας/e-shop
- Κάθε κατηγορία/είδος στο e-shop και μία παράγραφος. Μερικά παραδείγματα: Projectshops ή ENA Earthly products
- Τρόποι πληρωμής/Αποστολής/Επιστροφής (Πάντα μέσα από τις πληροφορίες που έχει η επίσημη σελίδα του e-shop – αλλά είναι σημαντικό να δίνουμε και εμείς τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από το κείμενο να λάβει όλες τις λεπτομέρειες για να το πως θα ολοκληρώσει την αγορά του.
- Αναφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα YouBeHero
2.3 🏆 Σημαντικές προσθήκες
Μπορούμε να προσθέσουμε στα κείμενα των e-shop μια αναφορά στο YouBeHero με ομαλό τρόπο 1 με 2 φορές.
Π.χ.: Τώρα τα … ενώνουν τη φωνή τους με το YouBeHero και σου προσφέρουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις τα καλύτερα φυτικά καλλυντικά περιποίησης μαλλιών, στηρίζοντας την οργάνωση της επιλογής σου!
3-4 φωτογραφίες από τις επίσημες σελίδες του eshop – Οι εικόνες βοηθάνε στο να κάνει scroll ο αναγνώστης κατά μήκος του άρθρου και μπορούν να ορίζουν και την αλλαγή από ενότητα σε ενότητα ή να αφορούν κάποιο θέμα που αναπτύσσεται σε μια ενότητα και να το υποστηρίζουν οπτικά. H διάσταση που χρησιμοποιούμε είναι 850×450. Είναι το πιο ιδανικό για τις περισσότερες συσκευές. Πριν τις ανεβάσουμε τις περνάμε από εδώ https://tinypng.com/ ώστε να γίνει το μέγεθος το μικρότερο δυνατό. Το κάνουμε για λόγους χώρου στον server και για να ανοίγει γρήγορα η σελίδα.
Στο τέλος του κειμένου πρέπει να βάλεις αναλυτικά τη λίστα με το SEO search και τα keywords (long & short) που βρήκες. Αυτό γιατί θα βοηθήσει και σε ένα last cross check αν το κείμενο είναι SEO power!
Οι σημαντικές λέξεις και η SEO λέξεις πρέπει να είναι σε bold στο κείμενο.
Γενικά, ίσως βοηθάει αν όταν τελειώνει το κείμενο το διαβάζεις δυνατά. Έτσι, μπορεί να αλλάξεις λέξεις, να διορθώσεις, να βάλεις συνώνυμα.
👀 Τι ακόμα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κείμενο eshop όταν δημοσιεύεται από την πλατφόρμα:
SEO Keywords & Meta-data (meta-description, meta-title, hyperlinks, alt-text).
2.4 💪 Έτοιμο, και μετά;
Ανεβάζεις το αρχείο (Word) στην αντίστοιχη κάρτα στο Τrello και αφήνεις ένα σχόλιο (comment).
H Ειρήνη θα επανέλθει με feedback. Όταν καταλήξετε στο τελικό, η Ειρήνη θα το περάσει στον Αντώνη για να το ανεβάσει στη σελίδα. Κάποια καταστήματα μας δίνουν feedback. Κανένα άγχος αν προστεθεί ή αφαιρεθεί κάτι από το υπέροχα δυναμικό κειμενό σου: συμβαίνει κάποιες φορές να έχε updates ή κάτι να έχει αλλάξει και να μην έχει προλάβει να ενημερώσει τη σελίδα του, όμως θέλει το κείμενο στο YouBeHero να είναι super! ✨
Αν έχεις ιδέες, θέλεις να μάθεις περισσότερα ή έχεις εμπειρία για τις άλλες δύο κατηγορίες κειμένων στο YouBeHero:
- Κείμενα για το YouBeBlog – το Blog της πλατφόρμας μας
- UX copy – τα κείμενα στο user interface της πλατφόρμας μας
Επικοινώνησε μέσω Τrello, Discord ή mail με την Ειρήνη
3. Κεφάλαιο SEO🏆
Το SEO είναι τα αρχικά του Search Engine Optimization. Οπότε όταν λέμε ότι ένα κείμενο είναι SEO, εννοούμε ότι είναι βελτιστοποιημένο για τις μηχανές αναζήτησης.
Χρήσιμες πληροφορίες για το SEO:
- Τα αποτελέσματα αναζήτησης εξαρτώνται από τη γλώσσα που γράφουμε
- Η μηχανή αναζήτησης καταλαβαίνει φράσεις – άρα σύνολα λέξεων
- Η μηχανή αναζήτησης απαντά σε ερωτήσεις
- Το auto complete στο search είναι crowdsourced – οπότε αν κάποια φράση έχει πολλές αναζητήσεις συμπληρώνεται αυτόματα από την Google
- Ο αλγόριθμος είναι long tail – άρα δε θέλουμε γενικές λέξεις αλλά φράσεις που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό
Πώς γίνεται η αναζήτηση στην Google και πώς αυτό επηρεάζει το κείμενό μας;
H Google είναι μια μηχανή αναζήτησης.
Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά.
Με ποιο τρόπο το καταφέρνει αυτό;
Όταν ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση χρησιμοποιώντας μια λέξη-κλειδί, η Google «διαβάζει» τη βάση δεδομένων του και εμφανίζει στον χρήστη τα πιο συναφή αποτελέσματα.
Αν το δούμε με λίγο διαφορετικό τρόπο, ο χρήστης κάνει μια ερώτηση, και η μηχανή αναζήτησης του δίνει την πλησιέστερη απάντηση. Όπως είπαμε και παραπάνω η αναζήτηση στην Google είναι crouwdsourced και άρα με βάση τις αναζητήσεις των χρηστών η Google προτείνει διάφορα πιθανά ερωτήματα. Με αυτό τον τρόπο βλέπεις και ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ώστε να προσαρμόσεις ανάλογα το περιεχόμενο του κειμένου σου.
Οπότε τι κάνουμε εμείς; Φτιάχνουμε ένα κείμενο που να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες «απαντήσεις» σε πιθανά ερωτήματα. Απλά δημιουργείς ερωτήματα τύπου: Πού; Πότε; Γιατί; Ποιος; Ποια; Τι; Πώς; Τα γράφεις σε ένα πρόχειρο χαρτί και πάνω σε αυτά γράφεις το κείμενο.
Για παράδειγμα:
- Τι είναι ο Αρκτούρος;
- Πότε ιδρύθηκε ο Αρκτούρος;
- Ποιος ήταν ο σκοπός;
- Με τι ασχολείται;
- Που δραστηριοποιείται;
- Τι δραστηριότητες κάνει;
- Ποια ζώα προστατεύει;
- Τι μελέτες κάνει;
- Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει στον Αρκτούρο;
- Πως μπορεί κάποιος να συμβάλλει;
- Τι μπορεί να υιοθετήσει κάποιος από τον Αρκτούρο;
- Πού βρίσκεται το καταφύγιο της αρκούδας
Προφανώς όλες αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στην σελίδα arcturos.gr (ή της οποιασδήποτε οργάνωσης ή e-shop αντίστοιχα).
Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να τα βάλεις όλα σε μια σειρά και να φτιάξεις ένα όμορφο κείμενο τύπου review / description που θα απαντάει σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα.
Πώς βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά;
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του σωστού περιεχομένου ενός κειμένου που πληροί τις προδιαγραφές SEO, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις αναζητήσουμε.
Υπάρχει ένα εργαλείο που σε βοηθάει να βρίσκεις λέξεις-κλειδιά και λειτουργεί πολύ απλά.
Μπαίνεις στο https://keywordtool.io/ και γράφεις λέξεις που σχετίζονται με το θέμα (πχ αρκούδες) και σου επιστρέφει keywords που ψάχνουν οι χρήστες.
Η μαγεία του εργαλείου όμως είναι όταν πατάς στο tab «Questions» → εδώ σου επιστρέφει ερωτήσεις που κάνουν οι χρήστες! Απίθανα πράγματα!!!
Επίσης, η Google παρέχει κάποια χρήσιμα εργαλεία εύρεσης λέξεων – κλειδιών και trends: Google Ads Keyword Planner, Google Trends. To Google Trends δεν παρουσιάζει ακριβή νούμερα αλλά μία κλίμακα ενδιαφέροντος κάτι το οποίο αποτελεί συνήθη παρανόηση.
Τώρα, σίγουρα δεν προσδοκούμε να κάτσεις να ψάξεις όλα τα σχετικά keywords και να απαντήσεις σε όλες τις σχετικές με το keyword ερωτήσεις! Ωστόσο αν μπορείς να το κάνεις για μια από αυτές θα είναι τέλεια!
Τι μπορώ να περιλάβω στη δομή του κειμένου για να βοηθήσω στο SEO;
⭐ Καταρχάς χώρισε το κείμενό σου σε ενότητες!
⭐ Ένα άρθρο το οποίο περιέχει συνεχόμενο κείμενο χωρίς ενότητες δεν βοηθάει στην ανάγνωση με αποτέλεσμα να χάσουμε τον αναγνώστη.
⭐ Καλό είναι οι ενότητες να αποτελούνται από 250-400 λέξεις με μικρές παραγράφους και να έχουν τίτλο. Τα κείμενα πρέπει να είναι το λιγότερο 650 λέξεις.
⭐ Οι προτάσεις πρέπει να είναι σύντομες και να χρησιμοποιείς συνδετικές λέξεις που βοηθούν στην ανάγνωση και κατανόηση.
⭐ Στην ανάπτυξη του κειμένου σου και στη δομή των ενοτήτων είναι καλό να χρησιμοποιείς bullet-points όταν πρόκειται να απαριθμήσεις μια λίστα με πάνω από 3 πράγματα.
⭐ Η δημιουργία λίστας βοηθάει και στο SEO αλλά και διευκολύνει την ανάγνωση.
⭐ Βάζε τίτλους στις ενότητες
Ο αναγνώστης μπορεί να κάνει πιο εύκολα skim-through (να διαβάσει στα γρήγορα) τα περιεχόμενα του κειμένου και να εστιάσει σε αυτό που τον ενδιαφέρει, όταν το κείμενο έχει τίτλους και υπότιτλους.
Το ίδιο και η Google. Διαβάζει καλύτερα ένακείμενο με τίτλους και υπότιτλους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις SEO και ανεβάζει το κείμενο σου στην κατάταξη των αναζητήσεων.
Κανόνες SEO στους τίτλους – υπότιτλους
Οι τίτλοι προσφέρουν δομή και πλαίσιο και βοηθάνε στην αναζήτηση στην Google.
H1: Tίτλος / θέμα της σελίδας
H2s: Υπότιτλοι με τα βασικά topics του άρθρου
H3s: Βοηθητικοί υπότιτλοι μέσα στην κάθε ενότητα του άρθρου
Αν σε βοηθάει, πάρε ως παράδειγμα αυτό το post που έχει την δομή που θέλουμε και στα κείμενα μας.
Οι σημαντικές λέξεις κλειδιά να είναι πάντα στις επικεφαλίδες!
Αν οι τίτλοι που χρησιμοποιείς είναι και με τη μορφή ερώτησης, τότε αυτό αυξάνει τις πιθανότητες το άρθρο να λάβει καλύτερη θέση στις αναζητήσεις που πλέον γίνονται κυρίως με τη μορφή ερώτησης. Αν για παράδειγμα δεις ότι το ερώτημα: Πώς μπορώ να βοηθήσω τον Αρκτούρο;
Έχει πολλές αναζητήσεις, δημιουργείς μια ενότητα με αυτό το περιεχόμενο και βάζεις ως τίτλο την ερώτηση αυτή.
Οι τίτλοι είναι καλό να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δομή ή στιλ.
Για παράδειγμα, αν έχεις σε μια ενότητα (Η2 header tag) 2-3 υπο-ενότητες (Η3 header tag) είναι καλό να ακολουθήσεις αυτή τη δομή στο κείμενό σου σε όλες τις ενότητες του κειμένου σου. Αν έχει ένα τίτλο με ερώτηση, φρόντισε να είναι και οι υπόλοιποι με ερώτηση.
Αν χρησιμοποιείς μόνο ουσιαστικό ή ρήμα πχ. Αρκτούρος: με μια ματιά, Αρκτούρος: ο σκοπός, Αρκτούρος: Τομείς δραστηριοποίησης κλπ.
Meta-Data
🚨 Στο ανέβασμα ενός άρθρου στο website μην ξεχάσεις τα meta-titles και τα meta-descriptions 🚨
Τι είναι το meta title
Το meta-title είναι ο τίτλος του άρθρου όπως αυτός φαίνεται στον browser. Μπορεί να διαφέρει από τον τίτλο που είναι μέσα στο website. Ας πούμε ότι είναι ένας μυστικός τίτλος. Είναι ο τίτλος που διαβάζουν οι μηχανές αναζήτησης. Θα πρέπει να περιέχει τη λέξη κλειδί και να ταιριάζει νοηματικά με το meta-description.
Μέγεθος: 55-65 χαρακτήρες
Τι είναι το meta description
Το meta description είναι ένα μικρό κείμενο το οποίο προσθέτουμε επιπλέον στο διαχειριστικό (CMS) καθώς ανεβάζουμε το άρθρο προς δημοσίευση. Είναι το κείμενο που εμφανίζει η Google εάν το άρθρο μας εμφανιστεί στις αναζητήσεις.
Προσφέρει στους χρήστες ένα snapshot του περιεχομένου του άρθρου ώστε να κάνουν click και να μπουν στο website να το διαβάσουν.
- Θα πρέπει να έχει μέγεθος 135-160 χαρακτήρες
- Να είναι SEO oriented
- Nα μην είναι γραμμένο «ρομποτικά» – δηλαδή απλώς SEO λέξεις στη σειρά, αλλά μια πρόταση όσο πιο φυσική γίνεται.
- Δεν χρειάζεται να γράφουμε πάλι το όνομα της οργάνωσης καθώς το meta εμφανίζεται κάτω από το όνομα στην αναζήτηση.
Hyperlinks & Backlinking
Είναι σημαντικό να γίνεται back-linking, δηλαδή, σε σημεία που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει hyperlink το οποίο θα οδηγεί τον αναγνώστη στο website του αναφερόμενου. Έτσι, η Google συνδέει και αξιολογεί υψηλότερα το περιεχόμενο μας. Για παράδειγμα αν αναφέρεται ο Αρκτούρος μέσα στο κείμενο ως οργανισμός είναι καλό να μπαίνει υπερσύνδεσμος (hyperlink) πάνω στη λέξη. Με αυτό τον τρόπο και το κείμενό σου παίρνει μεγαλύτερη αξία στην Google και τονίζεται η λέξη- κλειδί Αρκτούρος.
Επίσης, όταν υπάρχει στο website σου κάποια σελίδα με περισσότερες πληροφορίες πάνω σε κάποιο θέμα που αναφέρεις μέσα στο κείμενό σου, είναι καλό να την προσθέτεις με hyperlink πάνω στην κατάλληλη λέξη ή φράση. Με αυτό τον τρόπο, ανεβαίνει το άρθρο στις αναζητήσεις της Google.
SEO optimized εικόνες/ Αlt-text
Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται μέσα το κείμενο και ως cover του άρθρου, πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Η κάθε εικόνα θα χρειαστεί να έχει και μια λεζάντα (γνωστή και ως alt text). Η λεζάντα αυτή δεν θα φαίνεται στον χρήστη αλλά στο Google. Όταν γράφεις για παράδειγμα στην Google «αεροπλάνο» και πατάς να δεις Εικόνες, τότε σου φέρνει αποτελέσματα που έχουν την λέξη αεροπλάνο στο alt κείμενο τους. Το alt text αυτό καλό είναι να περιέχει μια περιγραφή του τι δείχνει η εικόνα. Έτσι ώστε ακόμα και αν το κείμενο το διαβάζεις κάποιος που έχει δυσκολίες στην όραση, να μπορεί να «διαβάζει» τις εικόνες. Φρόντισε τους τίτλους των αρχείων εικόνας που ανεβάζεις να έχουν περιγραφική ονομασία και όχι απλά file 1 γιατί αυτό δεν αλλάζει εφόσον ανέβει η εικόνα στο website.
Ανάπτυξε το περιεχόμενο του κειμένου σου. Όσο πιο μεγάλο εύρος λεξιλογίου χρησιμοποιείς, τόσο το καλύτερο αλλά να θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιείς σχετικά keywords! Επιπλέον για την ανάγνωση του χρήστη καλό είναι οι πιο σημαντικές λέξεις ή προτάσεις να είναι με bold. Φρόντισε να χρησιμοποιείς ενεργητική φωνή καθώς η παθητική φωνή δεν ευνοεί το SEO.
Μπορεί να νιώθεις ότι γίνεσαι φλύαρη/ος ωστόσο μην το αφήσεις αυτό να σε αποθαρρύνει. Σκέψου ότι μέσα από αυτό το κείμενο λες μια ιστορία. Αυτή η ιστορία θα τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα βοηθήσει στην καλή κατάταξη του άρθρου στο Google.
Μπορεί τα συγκεκριμένα κείμενα να τα έχουμε ανάγκη κυρίως για το SEO και όχι
τόσο επειδή τα διαβάζουν οι χρήστες αλλά μπορούν να έχουν χρήσιμο περιεχόμενο. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα αναγκαίο κακό.
✨ Καλό είναι να αναφέρουμε το όνομα της σελίδας (π.χ. arcturos.gr ή public.gr κ.ο.κ) όσες περισσότερες φορές γίνεται (σε λογικά πλαίσια) για να δει η Google ότι αφού η σελίδα αυτή αναφέρει πολλές φορές τον τίτλο της σελίδας, κατά πάσα πιθανότητα είναι σχετική και ενδιαφέρει τον χρήστη.
❌ Μην ξεχνάς: *Όχι copy / paste αυτούσιες προτάσεις από τις πηγές. Η Google αναγνωρίζει την
ακριβή επανάληψη κειμένων με επιπτώσεις στην κατάταξη του κειμένου.
4. Η πλατφόρμα Trello
Μόλις φτιάξεις τον λογαριασμό σου θα δεις τρία «boards». Το ένα αφορά τις οργανώσεις (charities), το άλλο τα e-shops και το τρίτο (Guidelines + More) γενικές οδηγίες για την εγγραφή ποιοτικών κειμένων όσον αφορά το SEO. Μέσα στα δύο πρώτα θα βρεις κάποια tasks που είναι στη στήλη «To-do».
Όταν σου ανατεθεί κάποιο από αυτά, θα σου έρθει ένα ενημερωτικό email.
Όταν το λάβεις θα πρέπει να μπεις στην πλατφόρμα και να ορίσεις ένα deadline πατώντας στο κουμπί «Due Date», όπως στην εικόνα:
Αφού το κάνεις αυτό, θα πρέπει να σύρεις το task στην στήλη «Doing».
Όταν με το καλό το ολοκληρώσεις θα πρέπει να ανεβάσεις το αρχείο Word μέσα στο task και να το μετακινήσεις στην στήλη «Done».
5. Last but not least… Your checklist
Checklist κειμένου οργάνωσης
- Είναι το κείμενο μου τουλάχιστον 700 λέξεις;
- Έχω βασιστεί στην συνομιλία μου με την οργάνωση και στην επίσημη σελίδα;
- Έχω συμπεριλάβει το όραμα και την αποστολή της οργάνωσης;
- Είναι το κείμενο μου SEO Friendly;
- Έχω τίτλο σε κάθε παράγραφο;
- Κλείνω το κείμενο με μια παράγραφο με τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν;
- Πρόσθεσα στο τέλος την πρόταση: Αυτή η οργάνωση αξίζει την προσοχή σου επειδή: (max. 200 χαρακτήρες);
- Πρόσθεσα τουλάχιστον 4 εικόνες από τα επίσημα μέσα στην οργάνωσης;
- Πρόσθεσα alt text στις εικόνες;
- Πρόσθεσα meta-data;
- Πρόσθεσα στο τέλος του κειμένου τη λίστα με τις SEO λέξεις που αναζήτησα;
Checklist κειμένου eshop
- Είναι το κείμενο μου τουλάχιστον 700 λέξεις;
- Είναι η πρώτη μου παράγραφος περιγραφική και SEO friendly;
- Έχω βάλει ψηλά στο κείμενο μια γενική παράγραφο για προσφορές και εκπτώσεις αλλά θυμήθηκα να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα ποσοστά εκπτώσεων ή τιμές;
- Αναφέρομαι στο e-shop στο 3ο πρόσωπο και όχι στο 1ο πληθυντικό;
- Έχω τίτλο σε κάθε παράγραφο και έχω αναλύσει σε παραγράφους τα βασικά προϊόντα/tab του e-shop;
- Πρόσθεσα μέσα στο κείμενο 2 φορές αναφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα YouBeHero (π.χ. το Χ e-shop ενώνει τις δυνάμεις του με την YouBeHero);
- Πρόσθεσα στο τέλος μια παράγραφο με τους τρόπους αποστολής, πληρωμών & επιστροφών πάντα με βάση την επίσημη σελίδα;
- Πρόσθεσα τουλάχιστον 4 εικόνες;
- Πρόσθεσα alt-text στις εικόνες;
- Πρόσθεσα meta-data;
- Πρόσθεσα στο τέλος του κειμένου τη λίστα με τις SEO λέξεις που αναζήτησα;
6. Tips & Video Courses
Όταν χρησιμοποιείς την Google για τέτοιου είδους έρευνες, θα ήταν καλό να χρησιμοποιείς το «incognito mode» και χωρίς να είσαι signed in στο Google ή τον browser. Έτσι θα περιορίσεις το ενδεχόμενο κάποια από τα αποτελέσματα να σχετίζονται με τις προηγούμενες αναζητήσεις σου. Αυτό είναι το «personalization» των αποτελεσμάτων.
Παρακολούθησε το ειδικό σεμινάριο που ετοίμασε η Social Mellon για το YouBeHero: https://youtu.be/KSy72V4ybpU έχοντας ανοιχτή την σχετική παρουσίαση YOUBEHERO_SEO workshop.pdf
🔍 Επιπλέον: Πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό γύρω από το SEO μπορείς να βρεις και εδώ: Packt SEO Training, General SEO training & SEO keyword strategy
Να θυμάσαι! Στο YouBeHero προσφέρουμε μαθαίνοντας & δημιουργώντας! Καλά Γραψίματα!